Hoeve Gasthoeve

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen uit het derde kwart van de 18de eeuw, verbouwd in de 19de en 20ste eeuw, gelegen op niet afgebakend domein aan toegangsdreef tot Villa Tallaart. Bestaande uit woonstalhuis (nok evenwijdig aan straat); langsschuur (nok evenwijdig aan straat) aan westzijde; stalling, berging en wagenhuis (nok loodrecht op straat) aan noordzijde; berging (nok evenwijdig aan straat) en waterput met mechanisch ophaalsysteem aan oostzijde.

Verankerde bakstenen gebouwen onder overwegend pannen zadel- en afgewolfde daken. Woonstalhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, verbouwd in 19de en 20ste eeuw: acht traveeën met aan oostgevel breder uitgebouwd stallinggedeelte. Woning met onderkelderde noordzijde; geprofileerde en gekalkte kroonlijst. Deurtravee geaccentueerd door steekboogluik onder zadeldakje. Beluikte en getraliede steekboogvensters, arduinen tussen- en onderdorpels, gekalkte omlijsting, bij de oostelijk gelegen voorgevel voorzien van geprofileerde waterlijsten. Steekboogdeur met gestrekte tussendorpel en getralied bovenlicht, gekalkte omlijsting en waterlijst. Stalling met vernieuwde rechthoekige muuropeningen. Recente rechthoekig aanbouwsels onder platte daken tegen de westgevel.

Langsschuur met jaartal 1773 aangegeven door middel van gesinterde baksteen in de noordelijke zijpuntgevel. Rechthoekige poorten met houten lateien, ontlastingsbogen; recente rechthoekige muuropeningen en recente aanbouwsels (stallingen) tegen oostelijke-, westelijke- en noordelijke gevels onder lessenaars- en platte daken.

Open houten wagenhuis met standvinken; aangebouwde kleine berging en paardenstal uit de 20ste eeuw. In de 20ste eeuw verbouwde berging aan oostzijde, mogelijk oorspronkelijk wagenhuis(?) uit het derde kwart van de 18de eeuw, af te leiden uit bewaarde stijlen aan westgevel. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Koningshooikt, schetsen 1877 (nummer 45), 1912 (nummer 19).

Auteurs: Wylleman, Linda