Gemeentehuis van Koningshooikt

Beschrijving

Rijhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1884-1885 naar ontwerp van L. Blomme (aanbesteding 7 mei 1884, voltooid juli 1885). Opgericht op de plaats van een onderwijzerswoning. Beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en hersteld in 1926 naar ontwerp van E. Careels.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), geflankeerd door kleine aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder zadeldaken. Raadzaal en secretariaat op de bel-etage. Baksteenbouw, arduinen plint; banden, kordonlijst, steigergaten van arduin. Middentravee geaccentueerd door rechthoekig balkon en bekroond met tweeledige halsgevel met klauwstukken. Kruis-, klooster- en pseudo-kruiskozijnen met ontlastingsbogen ; centraal boogveld met baksteenmozaïek. Vleugeldeur met bovenlicht (bolkozijn). Links aanbouwsel met rechthoekige poort; rechthoekig arduinen paneel met opschrift "Brandspuit".

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Koningshooikt, dossier 1, 2.

Auteurs: Wylleman, Linda