Pastorie Sint-Jan-Evangelistparochie

Beschrijving

De sobere, neoclassicistische pastorie werd in 1838-1839 opgetrokken naar een ontwerp van provinciaal architect Ferdinand Berckmans. In 1885-1894 werden verbeteringswerken uitgevoerd door architect Leonard Blomme.

Historiek

De pastorie werd gebouwd 1838-1839 naar ontwerp van provinciaal architect Ferdinand Berckmans. In 1885-1894 werden verbeteringswerken uitgevoerd door architect L. Blomme, met name de bouw van het washuis, de afsluitmuur, een hekken aan de straat en binnenwerken.

Beschrijving

De pastorie is een karakteristiek bijna vierkant gebouw in neoclassicistische stijl. De bepleisterde en beschilderde hoofdgevel is gericht naar het Koningsplein en telt vier traveeën en twee bouwlagen met links een kleine aanbouw van één travee iets verdiept ten opzichte van de voor- en achtergevel. Het pand heeft een licht verhoogde begane grond toegankelijk via enkele trappen in de zijgevel beschut door een beglaasde ijzeren luifel met decoratief geel en groen glas. De sobere lijstgevels zijn horizontaal belijnd door een doorlopende hardstenen cordonlijst tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping, een lijst die tevens als de dorpel dienst doet voor de ramen van de bovenverdieping. De omlopende geprofileerde daklijst draagt het afgeknot tentdak, heden afgedekt met kunstleien, maar oorspronkelijk voorzien van pannen. Het houten schrijnwerk van de ramen is grotendeels oorspronkelijk. Het betreft T-vormige ramen waarvan de opendraaiende vleugels telkens in drie (gelijkvloers) of twee (bovenverdieping) glaspanelen verdeeld zijn. De voordeur in de linkerzijgevel vertoont eerder een neorenaissancevormgeving, waarschijnlijk te dateren einde 19de eeuw.

De binnenindeling is klaar en overzichtelijk overeenkomstig de neoclassicistische canons. De inkomdeur in de zijgevel geeft toegang tot een hal en tot de geschilderde bordestrap met een houten gedraaide trappaal. Aan de straatkant een spreekkamer met een witmarmeren schouw en een eetkamer met zwart-wit geaderde marmeren schouw. Beide kamers hebben een stucplafond met centraal een rond ornament van gegoten gips. Achterliggend aan de tuinkant is een keuken gesitueerd met een hoekschouw waarin een bakoven is ingewerkt. Op de verdieping zijn er drie eenvoudige slaapkamers, waarvan deze aan de straatzijde met eenvoudige houten schouwmantels, heden wit geschilderd. De binnenindeling is hier gerealiseerd met keperwerk en leem op twijgen (gedeeltelijk niet meer aanwezig). De dakspant is van grenenhout. De kelder bestaat uit twee bakstenen tongewelven.

De pastorie heeft nog een ommuurde tuin met een aantrekkelijk klein vierkant paviljoentje van betoncement uitgewerkt met steunen in imitatie boomstammen, waartussen aan elke kant twee rondbogen afgedekt met een dito tentdakje. Het interieur van het paviljoentje vertoont nog sporen van de oorspronkelijke beschildering uitgewerkt in boogvormen met oker, grijs en blauw voor het tentvormig plafond.

• Archief Provincie Antwerpen, Pastorieën, Koningshooikt met bestek, plannen en aanbesteding 1838-1839, 1893, 1894.
  • KENNES H. & WYLLEMENS L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N1, Brussel – Turnhout, 390-391.
  • S.N. s.d.: Dorpskroniek Koningshooikt s.l., 8-9.

Bron: Beschermingsdossier DA002379, Pastorie (digitaal dossier)