Waterpomp met borstbeeld Leopold I

Beschrijving

Pomp opgericht op noordelijke hoek van pleintje. Arduinen rechthoekige pomp met bolvormige bekroning; waartegen arduinen zuil op hoog rond voetstuk, bolvormige bekroning waarop witmarmeren borstbeeld van Koning Leopold I. Tot 1824 was er op het plein een grote waterput, eigendom van de ertegenover gelegen brouwerij. Bij aanleg van de steenweg naar Onze-Lieve-Vrouw-Waver in 1869 gedicht. Huidige pomp met borstbeeld naar ontwerp van L. Blomme geplaatst in 1870. Ingehuldigd op 7 juli 1872.

Voetstuk met pseudo-acroteria en twee koperen leeuwenkoppen; festoenwerk en medaillons met letter L. Zuil met diverse inscripties onder meer vermelding architect en datering 1870, scepter en wapenschilden. Bolvormige bekroning met palmetten en bandfries met inscripties "Onderwijs - godsdienst - drukpers - vereeniging".

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gebouwen, Koningshooikt, Pompen, dossier 1.
  • LENS A., Lier voorheen en nu, Antwerpen-Roeselare, 1986, p. 358.