Hoeve Mijlhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Mijlhoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 18de eeuw, muuropeningen onder meer in de loop van de 19de eeuw vernieuwd. Heden gerenoveerd en tot woning ingericht rechthoekig woonstalhuis (nok loodrecht op straat), jaartal 1732 aangegeven door middel van gesinterde stenen in noordelijke zijgevel.

Gelegen binnen afgepaald domein, toegang gevormd door twee linden waartussen sierlijk gietijzeren hek. Verankerd bakstenen gebouw van negen traveeën (woning vier traveeën) en één bouwlaag onder steile overkragende zadel- en afgewolfde daken (Vlaamse pannen en kunstleien). Woonhuis voorzien van aandaken met muurvlechtingen. Onderkelderde noordwestzijde met bij noordgevel twee getraliede kelder- en opkamervensters. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen dorpels, bij noordgevel aantal met zandstenen dorpels en houten lateien. Rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting, met gestrekte tussendorpel. Stalling met nieuwe dakvensters en rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Wylleman, Linda

Aanvullende informatie

Ooit was er nog een schuur ten oosten die parallel liep met de hoeve. De gracht rond de hoeve werd gedempt. De huidige hoeve is al ruim 100 jaar familiebezit. De hoeve behoorde tot een kloosterorde. De eigenaar bezit een 18de-eeuwse kaart waarop de hoeve met gebouwen en percelen staat beschreven.

• Informatie verstrekt door de bewoner (2018).
  • Informatie verstrekt door IOED IGEMO (februari 2018).