Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Woning uit het eerste kwart van de 18de eeuw (?), (nok evenwijdig aan straat) bereikbaar via aardeweg. Gelegen op niet afgebakend terrein met ten zuiden waterput, ten noordoosten bakhuisje en ten noordwesten moestuin. Mogelijk deel van langgestrekte hoeve, circa 1865 gesplitst en inmiddels verdween het oostelijk gedeelte. Heden nog één travee van uitspringende stal bewaard.

Verankerd, gekalkt bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekig beluikte vensters met houten latei en tweeledige ontlastingsbogen verwijzend naar oorspronkelijke kruiskozijnen; rechthoekige zolderluikjes met houten dorpels. Rondboogdeur met bakstenen imposten en waterlijst.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Koningshooikt, schetsen 1865 (nummer 27).

Auteurs: Wylleman, Linda