Hoeve met losstaande bestanddelen

Beschrijving

Hoeve in cottagestijl met losstaande bestanddelen van circa 1880 en 1920, gelegen binnen vierkante omgrachting. Domein toegankelijk via bakstenen brug en rondboogpoort. Opbouw omgrachte hoeve circa 1880 mogelijk naar ontwerp van M. Van Ockelyen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd en circa 1920 herbouwd.

L-vormig woonstalhuis (nok loodrecht op straat) aan oostzijde, rechthoekige langsschuur (nok loodrecht op straat) aan westzijde, rechthoekig wagenhuis (nok evenwijdig aan straat) aan zuidzijde.

Bakstenen poort onder zadeldakje, korfboogvormige doorgang. Bakstenen hoevegebouwen van één bouwlaag onder overkragende zadeldaken (mechanische pannen). Zijpuntgevels met pseudo-vakwerk. Woning met onderkelderde zuidoosthoek, risalietvormende deurtravee onder zadeldak. Neotraditionele elementen zoals beluikte kruiskozijnen en korfboogdeur onder oculus. Dubbele stalling onder zadeldaken, waarin pot-, voor- en varkensstal.

Langsschuur van drie traveeën, hoeken voorzien van steunberen. Wagenhuis met oorspronkelijk drie korfboogpoorten, waarvan twee gedicht.

Rechthoekige, korf- en rondboogvormige muuropeningen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Koningshooikt, schetsen 1880 (nummer 10).