Reeks dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks dorpswoningen

Beschrijving

Bakstenen vrijstaande of gegroepeerde dorpswoningen met voortuintjes (afgezet met betonnen hek) van één bouwlaag onder zadeldaken, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Overwegend rechthoekige vensters en deuren.

Nummer 5 van het dubbelhuistype van circa 1864 met een bepleisterde en gewitte voorgevel; cordonlijst, overhoekse baksteenfries en kroonlijst op klossen.

Nummers 13-19,23. Uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummers 13-19 gebouwd circa 1867, verbouwd in de 20ste eeuw; nummer 23 van circa 1910) met typerende elementen namelijk banden, panelen en omlijstingen van gekleurde baksteen. Nummers 13,15 en 19 verbouwd; nummer 23 met steekboogvorrnige muuropeningen.

Nummers 33-35. Van circa 1879 met baksteenfries onder daklijst. Nummer 35 met onderkelderde noordwestzijde voorzien van getraliede rechthoekige kelder- en opkamervensters. Getoogde muuropeningen met afgeronde hoeken.

Nummers 37-39. Van circa 1890, in twee woningen gesplitst in 1914. Beraapte voorgevels, kordonlijst.

Nummer 39 met onderkelderde noordwestzijde voorzien van rechthoekige getraliede kelder- en opkamervensters. Deuren in vlakke arduinen omlijsting.

Nummer 41. Van circa 1872 met onderkelderde zuidwestzijde voorzien van rechthoekige getraliede kelder- en opkamervenstertjes, bergplaatsje. Muuropeningen met houten lateien.

Nummer 45. Van circa 1867 met gewitte voorgevel en gepikte plint, gewijzigde muuropeningen met houten lateien.

Nummer 46 en 65. Uit het vierde kwart van de 19de eeuw (nummer 46 van circa 1890) met mansardedaken voorzien van dakvensters. Voorgevel nummer 46 bekleed met geglazuurde baksteen. Nummer 65 inmiddels gesloopt bij uitbreiding bedrijf Van Hool.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Koningshooikt, schetsen 1864 (nummer 5), 1867 (nummer 3), 1910 (nummer 9), 1879 (nummer 4), 1890 (nummer 8), 1914 (nummer 7), 1872 (nummer 11), 1867 (nummer 5), 1890 (nummer 3).

Auteurs: Wylleman, Linda

Een aantal woningen zijn niet langer bewaard (nummer 5, 41, 45, 46 en 65).