Villa Tallaarthof

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Tallaarthof

Beschrijving

Villa in cottagestijl van circa 1925 gelegen in beboomd park met U-vormige dienstgebouwen in neoclassicistische stijl van 1842 ten zuidoosten; aansluitend landbouwgebied.

Baron P.J. de Caters kocht in 1825 bos- en landbouwgebied en liet circa 1848 naar ontwerp van De Groof een laat-classicistisch jachtpaviljoen bouwen met ten zuidoosten U-vormige dienstgebouwen, ten noorden een deels ommuurde moestuin en boomgaard, tegen de Beekstraat mogelijk een hoeve, domein omgraçht aan oost- en noordzijde. Na 1861 verkocht aan ridder Wouters d'Oplinter en in 1864 aan Clement Geelhand-della Faille.

Kasteel naar ontwerp van L. en H. Blomme circa 1905 vervangen door een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In 1910 aangekocht door Mevrouw G. Baeyens. Kasteel en hoeven zwaar beschadigd in oktober 1914. Circa 1920 eerst de voormalige conciërgewoning tot woning verbouwd (zie Liersebaan nummer 177) en circa 1925 de huidige villa opgericht.

Rechthoekige bakstenen constructie van twee bouwlagen onder leien schilddak; verlevendigd door erkers, risalieten en halfronde toren onder kegeldak. Pseudo-kruis- en bolkozijnen in omlijsting van natuursteen.

• Musée des Archives d'Architecture Moderne, Brussel, Fonds Bascourt, 1919 reconstructie van het kasteel van Koningshooikt.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Koningshooikt, schetsen 1848 (nummer 4), 1905 (nummer 7).

Auteurs: Wylleman, Linda