erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel

bouwkundig element
ID
85442
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85442

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische wegkapel, ingeplant aan de straat op een smal geplaveid perceeltje (tussen nummers 133 en 135). Opgericht ter vervanging van een kleiner Onze-Lieve-Vrouwekapelletje op het perceel links ervan (confer ook Poppkaart) dat volgens lokale bron was opgericht in 1780. De bouw van de nieuwe Mariakapel zou aangevat zijn in 1892, ingewijd op 6 mei 1894.

Wegkapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder leien zadeldak; voorzien van een slank zeszijdig klokkentorentje met leien naaldspits en torenkruisje. Opgetrokken uit baksteen in combinatie met blauwe hardsteen voor plint, speklagen, dekstenen, consoles en dorpels. Ranke voorpuntgevel met schouderstukken en bekronend stenen kruis. Versneden steunberen tegen de voorgevelhoeken. Hoge spitsboogdeur met deurvleugels voorzien van verzorgd beslagwerk en een offerbusgleuf. Jaarsteen met opschrift: "MDCCCLXXXXIIII" onder gewitte spitsboognis op getrapte bakstenen console met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Gebogen tekstband "O L V van Bijstand" in de geveltop. In beide zijgevels twee smalle spitsboogvenstertjes met driepastracering en glas in lood. Omlopende dubbele muizentandfries onder de houten gootlijst.

Gepleisterd en kleurrijk geschilderd interieur met houten gewelf, wanden van de driezijdige sluiting beschilderd met drielobmotief in spitsbogen als nabootsing van de vensters. Houten altaar met gestoffeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind op hoge sokkel, geflankeerd door kunstbloemen onder stolp. Links en rechts van het altaar beelden van Heilige Theresia en Heilige Antonius op console versierd met cartouche en engelenhoofdje. Ingelijste reeks wassen ex-voto’s. Beeld van Heilig Hart en Heilige Jozef op wandconsole. Een fraai ijzeren hek sluit de ruimte met altaar af. Kleurrijke tapijttegelvloer met florale motieven.

  • Pastoraal archief Hamme-Zogge.
  • DE DONCKER W., De stijfhoofden van Zogge, s.l., 1999, p. 23, 36.
  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 49-50.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85442 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.