Afspanning Het Gulden Hoofd

Beschrijving

Café Het Gulden Hoofd, vroeger afspanning "Het Gulden Hoofd" (zie oude prentbriefkaarten). Horecazaak op de straathoek met de Kerkstraat tegenover het gemeentehuis en de parochiekerk. Tweeledig gebouw waarvan de configuratie minstens teruggaat tot de 18de-eeuwse woning van de erfgenamen van Jacobus Boel die tegenover de schandpaal stond en achteraan paalde aan de herberg "De Vier Eemers". Huidige gebouwen in kern uit de eerste helft van de 19de eeuw (zie Primitief Plan), maar verbouwd in de loop van de 20ste eeuw.

Hoofdvolume van twee bouwlagen opgevat als diephuis van één travee aan het Marktplein en drie traveeën aan de Kerkstraat. Afgedekt door steil pannen zadeldak dat doorloopt over het lagere vooruitspringende linkse gebouw van twee traveeën met poortdoorrit en vroeger met gevelopschrift "Afspanning". Volgens oude prentbriefkaarten rond de eeuwwisseling sober bepleisterd gebouw met getoogde vensteropeningen. Parement gewijzigd tijdens het interbellum en voorzien van een cementering met schijnvoegen, pilaster met ingeschreven boog en oculus, gevelbrede panelen met cafénaam en dakoverstek op houten modillons. Toevoeging van de twee grote geschilderde hoofden met lauwerkrans en de opschriften "Anno 1646 / Anno 1646", handelsmerk van de horecazaak. Volgens bewaard bouwplan en machtiging van 6 april 1938 pui met venster en deur verbouwd tot gevelbreed winkelraam met toegang in het midden in opdracht van de eigenaar Adhemar Convent uit Zeveneken (Lochristi). Pui inmiddels nogmaals gewijzigd. Inwendig volledig aangepast.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 11de wijk, nr. 175.
  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Marktplein, nummer 1.
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.