Brouwerswoning Convent

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Convent

Beschrijving

Voormalig brouwershuis Convent. Ruim burgerhuis op de straathoek met de Nieuwstraat, deels vrijstaand na de afbraak van het aanpalende hoekpand nummer 8. Volgens kadastergegevens en jaarsteen in de achtergevel, woonhuis gebouwd in 1897 in opdracht van de brouwersfamilie Wuytack op de plaats van de herberg "Hertog Van Loreynen", in 1775 uitgebaat door Frans Van Onderbergen. Brouwershuis volgens mondelinge bron vervolgens bewoond door brouwer Arthur Convent (gehuwd met Elvira Van Hoorick en overnemer van de brouwerij Wuytack) en nadien door de zoon Joseph Convent.

Beeldbepalend dubbelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Geprononceerd middenrisaliet met verdiepte inkom aan een bordes van drie treden gevat in een zware geblokte hardstenen deuromlijsting. Verzorgde baksteenbouw met zeer kwalitatieve gevelafwerking, bepaald door het veelvuldig gebruik van blauwe hardsteen voor plint, banden, drempels, lateien, siersluitstenen en cordons én het metselwerk met knipvoegen. Aflijnende houten overstekende kroonlijst met tandlijst en klossen. Rechthoekige vensters met T-vensters en rolluiken op de begane grond onder pseudo-ontlastingsboogjes. Sobere bakstenen achtergevel met centraal traphalvenster boven de achterdeur. Muurschildering met landschapstaferelen tegen de rechterzijmuur, volgens overlevering toegeschreven aan kunstenaar Karel Pilaet.

Interieur

Gebouw met traditionele L-vormige plattegrond met hoofdgebouw aan de straat en dienstvertrekken in de lagere aanbouw haaks achteraan. Klassieke ruimte-indeling met fraaie eind 19de-eeuwse eclectische aankleding. Centrale hal met bordestrap achteraan, geflankeerd door vier salons gedecoreerd in verschillende neostijlen. Behoud van oorspronkelijk binnenschrijnwerk, plafonds met stucwerk, marmeren schouwmantels, vloerbekleding en dergelijke.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 11de wijk, nummer 142.
  • CATTRYSSE K., Politieke Dynastieën in Hamme (1830-1940), onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1979-1980, I, p. 158-160.
  • DE COCK K., Hamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 9.
  • DE RIJCKE E., Memento Mori. Kerkhoven en begraafplaatsen van Groot-Hamme, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, Jaarboek IV b, 1996.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 108.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena