erfgoedobject

Rijtuigenloods van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen

bouwkundig element
ID
85415
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85415

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige rijtuigenloods van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen, later autobusstelplaats en garage van De Lijn. In 2008 omgevormd tot nieuwe brandweerkazerne en door de provinciegouverneur plechtig geopend op 3 oktober 2008. Tevens voorzien van nieuwe inkom in het verlengde van de Spoorweglaan, met adres Kazernestraat nummer 2.

Grote vrijstaande bakstenen loods aanvankelijk onder pannen zadeldak met brede lichtvlakken. Bakstenen zijgevels geleed door middel van lisenen en spaarvelden. Voorpuntgevel op de begane grond vroeger voorzien van grote beglaasde roldeuren onder driezijdige bovenlichten, om de bussen gemakkelijk in en uit te kunnen rijden. Ingeplant aan een gekasseid plein annex parking en afgesloten door een laag ijzeren hek.

  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Koning Albertplein, nummer 1.
  • S.N. 2008: Nieuwe brandweerkazerne zet deuren open [online], Het Nieuwsblad, 3 oktober.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Koning Albertplein

  • Is deel van
    Omgeving windmolen De Grote Napoleon


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijtuigenloods van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85415 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.