• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Fraaie burgerwoning van zes traveeën, twee bouwlagen en pannen zadeldak in de rij. In kern midden 19de-eeuws gebouw (circa 1855), gebouwd door olieslager Buys en verpacht aan touwslager Jozef Bocklandt. De familie Bocklandt was naar verluidt afkomstig van Sint-Niklaas en waren de latere bouwheren van de achterliggende zeeltrekkerij van circa 1890. Spinbaan afgebroken en omgevormd tot tuin in 1931 (cconfer kadastergegevens). Geheel in de jaren 1930 aangekocht door de familie Pelemans die de woning moderniseerden en het haar huidig voorkomen verschafte. Door hen in 1938 verbreed en vergroot met een achterbouw in imitatievakwerk. Later gebruikt als dokterspraktijk, nu terug privéwoning.

Markante gecementeerde straatgevel in art-decogetinte stijl met decoratieve gevelelementen ontleend aan het classicisme. Onderbouw met pseudo-bossage op een hardstenen plint, verdieping met schijnvoegen. Borstwering geaccentueerd door spiegels met guirlandes, hoofdgestel met trigliefen en guttae onder een houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Centrale glazen voordeur met siersmeedwerk en uitgewerkt bovenlicht met glas in lood. Daarboven een driezijdig erkervenster op een gestileerde getrapte console. Rechthoekige vensters gevat in een vlakke omlijsting. Deels vernieuwd schrijnwerk.

Rechts, lager wagenhuis onder plat dak met geel metselwerk.

• Mondelinge gegevens verstrekt door Mevr. Pelemans (2005).
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • BUYSE S., De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en de 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de eeuw tot de 20ste eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhadeling UGent, Gent, 1996-1997.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena