erfgoedobject

Ensemble van eclectische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
85387
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85387

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van vier rijhuizen in eclectische stijl, gedateerd "Jaar/ 1914" in de trapgevel van nummer 36. Oprichting in 1917 en 1918 pas kadastraal genoteerd. Huizenrij ongeveer gelijktijdig met het belendende ensemble nummers 32-34 gebouwd in opdracht van de fabrikantenfamilie Vermeire (zie Kapellestraat nummer 44) en volgens mondelinge overlevering architecturaal geïnspireerd op de bouwstijlen in de historische binnenstad van Brugge. Aanvankelijk bestemd als huisvesting voor familie en personeel afgewisseld met één winkelpand (nummer 40). Destijds ingeplant voor de stoomzeeldraaierij en spinnerij Vermeire, toegankelijk via de doorrit links palend aan nummer 42.

Charmant geheel van vier smalle enkelhuizen van telkens twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldaken. Ensemble visueel begrensd door de hogere hoekwoningen, opgevat als diephuizen, eindigend in een trapgevel met Brugse travee of overkragende bovenbouw. Baksteenbouw met knipvoegen en imitatienatuursteen op een lage ijzerzandstenen (?) sokkel, verfraaid met zeer diverse gevelornamenten (oculi, pinakels, bogenfriesjes, trapgeveltjes, druiplijstjes, sierankers en rolwerk) en venster- en deurtypes ontleend aan verschillende bouwstijlen.

  • Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. Mariman en Dhr. Van Puyvelde (2005).
  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van eclectische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85387 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.