Herenhuis Vermeire

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Vermeire

Beschrijving

Herenhuis, voorheen woning van fabrikant Marcel Vermeire. Oorspronkelijk in relatie tot de touwslagerij opgericht in 1834 door Pieter Jacobus Vermeire op een achterliggend en aangrenzend perceel. Touwslagerij door erfgenamen stelselmatig uitgebreid en in 1956 onderdeel van de zeeldraaierij en spinnerij van het "Vennootschap Marcel Vermeire" en later van de NV "Cabcord". Na stopzetting in de jaren 1970, bedrijfsgebouwen volledig ontmanteld en afgebroken.

Herenhuis aan de straat, volgens overlevering en kadasterarchief gebouwd circa 1901op de plaats van twee kleinere woningen in opdracht van nijveraar Marcel Vermeire – Van Keer die sinds 1895 het bedrijf leidde en wiens initialen "MV" in de schouwmantel van de linkervoorkamer aangebracht werden. Sinds de jaren 1970 ingericht als praktijkwoning en achteraan vergroot.

Monumentaal gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl van zes traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak (leipannen) verlicht met twee oeils-de-boeuf en twee dakvensters met driehoekig fronton en afgelijnd met een houten kroonlijst op klossen en tandlijstje. In het oog springende rijkelijke en kleurrijke gevelafwerking verkregen door de toepassing van roze steen in de onderbouw en beige zandsteen in de bovenbouw. Verrijkt met zeer veel blauwe hardsteen voor de geprofileerde venster- en deuromlijstingen met kroon- en tandlijsten. Evenzo voor de banden, cordons, spiegels in de borstwering, hoge sokkel met lekdrempelconsooltjes, het balkon en dergelijke. Licht uitspringend middenrisaliet met fraaie vleugelvoordeur gevat in een geriemde hardstenen omlijsting aan een bordes van drie treden onder een balkon op zware gesculpteerde voluten op de bel-etage. Rechthoekige 20ste-eeuwse schuiframen en T-vensters. Poortdoorrit in een bredere zesde travee rechts onder een I-balk met rozetten. Veel soberdere bakstenen achtergevel met knipvoegen, versierd met gesinterde baksteen banden en deels witgeschilderd.

Interieur. Oorspronkelijke dubbelhuisopstand en typische begin 20ste-eeuwse overdadige aankleding grotendeels behouden. Centrale hal met vloer en plint in witte marmer, wanden en plafonds met pilasters, guirlandes en decoratief stuc- en lijstwerk. Fraaie bordestrap met slangenhoofd achteraan verlicht door een groot rondboogvormig venster met gezandstraald glas. Salons met verzorgde parketvloeren van hoogwaardige kwaliteit.

• Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • BUYSE S., De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en de 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de eeuw tot de 20ste eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling UGent, Gent, 1996-1997
  • DE BONDT G., Zo was Hamme, s.l., 1973, p. 37, 39.
  • DE RAUW E., Zo leefde Hamme, Hamme, 1983, p. 23.