• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, nu café en restaurant zogenaamd De Bierhoeve. Boerenburgerhuis met voortuintje ingeplant op de straathoek met Waterstraat en voorgevel oostwaarts gericht in de as van Kaaldries. Achtererf met vroegere bedrijfsgebouwen gelegen tussen Kruisbeeldstraat en Waterstraat. Volgens het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) was hier toen al een hofstede met diverse losse gebouwen gelegen, in 1775 genoteerd als bezit van Jan Baptist en Frans Mettepenningen.

Huidig bakstenen breedhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd in 1884 ter vervanging van de bestaande woning. Sobere lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand met getoogde muuropeningen onder een cordonlijstje van gesinterde bakstenen. Groen en wit geschilderde vensterluiken. De voordeur, gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten, bewaart verzorgd schrijnwerk met paneeldecoratie en een bovenlicht voorzien van gegraveerd glas met vaasmotief.

Zijdelings langs de Waterstraat aansluitende lage aanbouwen met resten van de oudere bakstenen bijgebouwen. Ook het L-vormige verankerde bakstenen wagenhuis aan de Kruisbeeldstraat gaat volgens het metselwerk op ingekorte resten van oudere bedrijfsgebouwen terug.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van St Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 18de wijk, nummer 15.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena