Sint-Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

Beschrijving

Wegkapel gelegen aan de straat binnen het voorerf van nummer 100. Volgens het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) bevond zich toen een kapelletje wat verderop op de wegsplitsing van Kaaldries met de Evangeliestraat. De Sint-Annakapel zou ter vervanging van het afgebroken kapelletje hier heropgericht zijn. Kadastraal in 1844 genoteerd op de huidige locatie. Rechthoekige wegkapel met driezijdige sluiting onder schilddak (zwarte pannen). Nok achteraan bekroond door een uivormige siernaald met ster. Gecementeerde gevels met schijnvoegen op een plint met afgeschuinde afzaat. Voorpuntgevel met aandak op schouderstukken bekroond door een decoratief gesmeed ijzeren kruis. Rondboogvormige deuropening met rechthoekige, groen geverfde vleugeldeur en bovenlicht met balusters. Witgeschilderde verweerde cartouche in de geveltop met opschrift: "H./ MOEDER/ ANNA BID/ VOOR ONS/ AV M / 1777". Beide zijgevels vertonen een klein getralied venster en een geprofileerde daklijst.

Bepleisterd en gewit interieur met getrapt altaar in de afgeronde sluiting, afgescheiden van het voorportaal door een tussenwand met rondboogdeur onder booglijst op imposten; groengeschilderde deur opengewerkt met balusters. Polychroom plaasteren beeld van de Heilige Anna met Maria en Jezuskind, diverse andere heiligenbeelden en twee sierbloemstukken onder stolp op het altaar. Heilig Rochusbeeld en Onze-Lieve-Vrouw met Kind op wandsokkel.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 16de wijk, nummer 15.
  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 29.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena