Brouwerswoning van brouwerij Schoesitter

Beschrijving

Herenhuis in een ruime omringende deels ommuurde tuin, voormalig brouwershuis van brouwerij De Schoesitter. Volgens het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) bevond zich op hetzelfde perceel een grote hofstede met "huysinge & voordere edifitien ter usantie van stokerije", in 1775 bezit van Emanuel Roels. Volgens het kadasterarchief in 1855 door de toenmalige eigenaar brouwer Bernard Heyndricx verkocht aan brouwer Jan Baptiste De Schoesitter. Het brouwershuis verkreeg zijn huidig voorkomen in het laatste kwart van de 19de eeuw: het werd volgens kadastergegevens aan de achterzijde uitgebreid in 1876 en in 1889 gedeeltelijk herbouwd en vergroot. Brouwerij De Schoesitter zou zijn brouwactiviteit in 1921 gestopt hebben. De vroegere bijgebouwen die het voorerf met stenen rosmolen voor de woning omringden (zie Poppkaart) zijn intussen evenals de rosmolen verdwenen. Nu herinnert in de voortuin nog een beeld van Bacchus gezeten op een ton met brouwersattributen aan de vroegere brouwactiviteit. Bakstenen voortuinmuur ter hoogte van de brede gekasseide oprit onderbroken door vierdelig hekwerk met slanke hekpijlers.

Herenhuis met een imposante allure en gebruikelijke lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand. Bestaand uit een vijf traveeën breed hoofdvolume onder zadeldak (leien) van twee bouwlagen met verhoogde begane grond, aan weerszij geflankeerd door een venstertravee onder een half schilddak. Bakstenen voorgevel op hardstenen plint met toepassing van lisenen op de gevelhoeken en naast de centrale deurtravee. Beide bouwlagen afgelijnd door lijsten van gesinterde baksteen die voorts nog aangewend werd in panelen van het entablement van de lijstgevel. Hoge getoogde muuropeningen: benedenvensters voorzien van geel en groen geverfde luiken, bovenvensters met geajoureerde rolluikkasten. Brede dubbele toegangsdeur onder een hoge vlaggenmast geschilderd in de Belgische kleuren. Middentravee boven de gekorniste getande houten kroonlijst nog benadrukt door een brede houten dakkapel met vleugelstukken en gebogen fronton bekroond door een sierlijke ijzeren windwijzer. Opvallende bakstenen postamenten met siervaas boven de gevelhoeken. Lage zijtraveeën bovenaan afgewerkt met een gewitte uitgesneden houten dakrand. Zijgevel afgewerkt met zwarte beraping.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van St Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 16de wijk, nummer 6.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 107.
  • VAN BOSSCHE A., Malen en molens in Hamme, Hamme, 2005, p. 106.