• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis volgens kadasterarchief gebouwd in 1868 door zeepzieder B. Van Overstraeten bij een toen nog bestaande zeepziederij.

Breedhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met pannen zadeldak. Gecementeerde voorgevel op hardstenen plint voorzien van rechthoekige muuropeningen. Lijstgevel met horizontaal door lijstwerk benadrukte vensterregisters. Pui uitgevoerd met horizontale banden en afgelijnd door een geprofileerde puilijst. Bovenverdieping met schijnvoegen. Brede voordeur gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten. Voorts is de inkom nog geaccentueerd door het opvallend uitgewerkte balkon daarboven. Rechthoekige balkonplaat op met rolwerk versierde consoles en voorzien van een opengewerkte ijzeren balkonleuning met fijne ornamentiek. Aflijnend hoofdgestel als gevelbeëindiging met spiegels op de fries en een houten kroonlijst op modillons. Alle schrijnwerk werd gewijzigd. Beide zijgevels afgewerkt met een donkere beraping.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena