Leerwerkschool van de zusters van Sint-Vincentius

Beschrijving

Voormalige beroepsschool Sint-Jozef eertijds geleid door de zusters van Sint-Vincentius en horende bij de Sint-Jozefschool in De Ring nummer 22. Heden onderdeel van het Sint-Jozefinstituut en ingericht als bovenbouwschool met richtingen ASO, TSO en BSO. Gebouwen van vroegere leerwerk- of beroepsschool opgetrokken in 1954 naar ontwerp van architect Frans Van Severen (Dendermonde) en plechtig ingewijd in januari 1955. Gevelsteen in zijgevel met opschrift "Anno Mariano/ MIMLIV/ Zusters van/ Sint Vincentius/ Archt. Fr. Van Severen/ Aann. P. De Vrome en Zn.".

Oudste schoolgebouw, wat achterin gelegen aan een ruime verharde en ommuurde speelplaats. Modernistisch getint gebouw van twee bouwlagen en negen traveeën onder een plat dak. Gele baksteenbouw centraal gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet met een driezijdige erker boven de inkom voorzien van het embleem met de patroonheilige Sint-Jozef met Kind. Zijtraveeën verticaal geleed door doorlopende brede vensterregisters. In 1961 rechts vergroot met een laagbouw van tien traveeën voor drie klassen in een aansluitende stijl, volgens bouwplannen van architect Frans Van Severen (Dendermonde). Jongere vleugel van 1972 aanvankelijk voor de middelbare en economische afdelingen. Haaks geplaatst op de plaats van de vroegere galerij en ontworpen door ingenieur-architect J. Vincart (Hamme).

(Ernaast). Standbeeld van Pater Petrus Vertenten, op straathoek. Ode aan Missionaris van het Heilig Hart die jarenlang missiewerk had verricht in Nieuw Guinea en later ook in Belgisch Congo. Monument aanvankelijk opgericht in 1951 op de Markt, maar in 1961 naar de Jagerstraat verplaatst en op 22 oktober 1962 aldaar opnieuw onthuld.

Witgeschilderd gestileerd zandstenen beeld van de geestelijke met kruis en soutane gesigneerd en gedateerd "W. Kreitz/ 9 Sept. 1951". Hardstenen sokkel met opschrift "De redder/ der Kaja-Kaja's/ Pater Petrus Vertenten/ M.S.C./ Hamme 3-10-1884/ Wilrijk 13-2-1946" aan de voorzijde. Zijwanden met twee stenen reliëfs van twee zwarte figuren met begeleidend opschrift "1910-Nieuw-Guinea-1925" en "1927-Kongo-1939".

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Jagerstraat, nr. 1.
  • VAN ROYEN H., Pater Petrus Vertenten msc (1884-1946). Een veelzijdig missionaris, (Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, Jaarboek IV a, 1996).
  • V.V.V. HAMME, Welkom in Hamme, thuisbasis van de Wuitens, Hamme, 2005.
  • 125 Jarig Jubileum Sint Jozefinstituut Hamme 1849-1974, Hamme, s.d. (1974).