erfgoedobject

Heilig Hartkapel

bouwkundig element
ID
85362
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85362

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruggelings palend aan de zijpuntgevel van het wijkschooltje Hooirt nummer 63 en volgens het kadasterarchief in 1923 gelijktijdig gebouwd met de aanleunende klaslokalen. Eclectisch getinte wegkapel op onregelmatige zeshoekige plattegrond onder half schilddak (kunstleien). Schuin ten opzichte van de straat ingeplant smal voorpuntgeveltje gericht naar het kruispunt met Beekstraat waar voorheen een vrijstaande wegkapel bestond (volgens Poppkaart). Gevels in hetzelfde baksteenmateriaal als de aanpalende school met decoratieve verwerking van witte en gesinterde baksteen in banden op de hoeklisenen, in de baksteenfriezen van de spaarvelden en daklijst. Dubbele toegangsdeur met hardstenen neuten en bewerkte tussendorpel; getraceerd rondbogig bovenlicht met gekleurd gestructureerd glas. Centraal kruismotief in de decoratief open gewerkte deurlichten van de ijzeren deur. Zijgevels met een getoogd venster, aan de speelplaatszijde met deur, alle met behouden schrijnwerk en gestructureerd glas.

Interieur met polychrome tapijttegelvloer, houten altaar op betegeld verhoog voorzien van plaasteren Heilig Hartbeeld en diverse heiligenbeeldjes onder stolp.

  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p.53.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilig Hartkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85362 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.