Hulpkerk Sint-Renilde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hulpkerk Sint-Renilde

Beschrijving

Hulpkerk Sint-Renilde opgericht in 1956-57 voor de wijk Hooirt. Achterin gelegen op een perceel tussen landelijke bebouwing achter een verhard voorplein en met naar de straat gerichte voorgevel.

Eenvoudige zaalkerk in modern gotisch getinte stijl, gebouwd volgens plannen van 1956 naar ontwerp van ingenieur architect Antoine Dierickx (Hamme). De vrijwel symmetrisch opgevatte plattegrond vertoont een lange lage beuk met ingebouwd vierkant klokkentorentje boven doopkapel op de linker voorgevelhoek en rechthoekig uitgebouwd voorportaal; schip eindigend op een smaller rechthoekig koor geflankeerd door een uitspringende sacristie en hulpsacristie. Sobere baksteenbouw op lage breukstenen plint en spaarzaam verlicht door kleine, veelal per twee gekoppelde spitsboogvensters. Beuk en koor onder zadeldak (zwarte mechanische pannen) met doorlopende nok. Manke stompe voorpuntgevel naast de linkerhoek voorzien van gedenksteen aan de eerstesteenlegging met opschrift: "P.D. RAMAN J./ PASTOR DECANUS/ ME POSUIT/ HAMME 7-10-1956". Portaal met brede puntgevel en schuin oplopende gevelhoeken.

Interieur

Interieur met overwegend witgeschilderde bepleisterde wanden, betimmerde keperboogvormige zoldering gedragen door houten spanten aanzettend op met marmer beklede console ter hoogte van de plint. Kruis met Christusbeeld (reproductie door atelier Jubelpark Brussel van een 13de-eeuws beeld) tegen de koorwand boven het altaar, opvallend kleurrijk omkaderd door een glasmozaïek met titel: "Jezus ons offer aan de Heer" met voorstelling van God de Vader, Heilige Geest, Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Pieter, andere heiligen en engelen (ontwerp van Luk Jacob uitgevoerd door Amelio en Paulo Florean). Gekleurde glas-in-loodramen, in voorgevel en portaal met scènes uit het leven van Sint-Renilde (gesigneerd Marc de Groot en geschonken in 1959 door mej. Louisa Heyvaert); koorvensters met voorstelling van 6 sacramenten, in het schip met Rozenkranstaferelen gegeven tot nagedachtenis aan de families Boel-Temmermans (volgens opschrift).

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Hooirt.
  • DE COCK K.J., Hamme aan Durme en Schelde, in Vlaamse Toeristische Bibliotheek n° 60, Antwerpen, 1966, p. 9.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena