Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Monumentaal neoclassicistisch herenhuis van zes traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak. Volgens mondelinge overlevering en kadastergegevens gebouwd in 1885, mogelijks in opdracht van de familie Van Bogaert, op de plaats van een ouder en kleiner gebouw dat volgens historisch kaartmateriaal minstens opklom tot het derde kwart van de 18de eeuw en dan toebehoorde aan Eduard Serraris. Later gebruikt als kantoorgebouw, antiekhandel en vervolgens terug ingericht als privéwoning. In de literatuur werd de herenwoning echter meermaals geïdentificeerd als de vroegere woning van touwslager Gabriël Vermeire, afgebeeld op een lithografie uit "La Belgique Industrielle" van 1842. Deze woning situeerde zich wellicht een beetje verder in de straat en is inmiddels verdwenen.

Beeldbepalend dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde voorgevel op een hoge hardstenen sokkel. Evenwichtige en strakke gevelopbouw, typerend voor de bouwstijl. Voorgevel horizontaal geleed door middel van imitatiebanden onder de puilijst, vensterconsooltjes en spiegels onder doorlopende lekdrempels in de borstwering én kroon- en tandlijst op klossen en uitgelengde modillons in het hoofdgestel. Centraal doorbroken door het licht uitspringende middenrisaliet met brede rondboogpoort gevat in een geblokte omlijsting op de begane grond en een twee traveeën breed hardstenen balkon op de bel-etage. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting met oren. Sobere ontpleisterde achtergevel met rechthoekige deels aangepaste muuropeningen. Beraapte blinde rechterzijgevel.

Interieur

Oorspronkelijke binnenindeling behouden, aankleding deels aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Verhoogde monumentale kruisvormige hal met zwaar geornamenteerd stucwerk in neoclassicistische stijl op wanden en plafond. Sterk contrasterend met een zwart en witte marmeren vloer met centraal stermotief, die naar verluidt pas in het vierde kwart van de 20ste eeuw werd geplaatst. Verzorgde bordestrap aan de rechterzijde. Grote salons met marmeren schouwen, gestucte plafonds met zware ornamentiek en binnenschrijnwerk met oren daterend uit de bouwperiode. Tongewelfd keldergedeelte met rode tegelvloer, onder de hal en het bureel, zeer waarschijnlijk enige rest van een oudere bouwfase die mogelijk opklom tot het derde kwart van de 18de eeuw.

Achter en parallel aan het woonhuis, voormalig koetshuis. Charmant verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, verticaal geleed door lisenen. Grote korfbogige deurvensters en een doorrit (rechts) op de begane grond, kleine getoogde vensters met luiken op de bovenverdieping. Noordgevel nog met duidelijke sporen van de vroegere witgeschilderde bepleistering.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van St Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 14de wijk, nummer 60.
  • Rijksdienst voor Monumenten en Landschapszorg, afdeling Architectuur, "Renovatiestudie 'De Ring' te Hamme", in M&L, I, 4, 1982, p. 15.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena