Brouwerswoning bij brouwerij Cool

Beschrijving

Voormalig brouwershuis bij de brouwerij Cool of brouwerij "De Twee Hoefijzers", heden afzonderlijk woonhuis. Site teruggaand op de brouwerij Wauters, opgericht circa 1885, die vanaf circa 1910 werd uitgebaat door Emmanuel Cool en Henri Wauters en de bedrijfsnaam "Brasserie des Deux Fers à Cheval" kreeg toebedeeld, later vertaald naar "De Twee Hoefijzers". De brouwerij Cool bleef actief tot 1976.

Beeldbepalend gebouw ingeplant op de straathoek met de Kerk- en de Kaaistraat. Oorspronkelijk neoclassicistisch burgerhuis van circa 1850, vergroot in 1911, ingrijpend verbouwd in neorococostijl in opdracht van Emmanuel Cool naar ontwerp van architect Louis Van Wiele (Hamme). Machtiging verleend op 17 juli 1936. Oorspronkelijke plattegrond, volume en travee-indeling behouden, maar uitzicht en binnenindeling grondig gewijzigd. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen), doorbroken door een centraal fronton met drie dakvensters en een oculus. Parament van rode baksteen op een hardstenen sokkel, verrijkt met (imitatie?-)natuursteen voor deur- en vensteromlijstingen, doorlopende lekdrempels, siersluitstenen én rijkelijk met rocailles versierde balkonconsole en fronton. Monumentale inkom met een spiegelboogvormige voordeur in neorococostijl gevat in een zware afgeschuinde omlijsting. Daarboven een klein balkonnetje met de symbolen van de brouwerijnaam, twee hoefijzers, in het siersmeedwerk. Diverse toegepaste venstertypes: op de begane grond rechthoekige schuiframen met getint loodglas, op de bovenverdiepingen spiegelboogvormige met kleinhouten.

Sterk gelijkende maar soberdere bakstenen achtergevel, met dezelfde opbouw en drie traveeën breed fronton. Centrale achterdeur met bovenlicht echter gevat in een neoclassicistische geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten en met kroonlijstje aan een bordes van drie afgeronde treden. In vergelijking met oude prentbriefkaarten sterk gelijkend op de vroegere voordeur en mogelijk herplaatst bij de verbouwing van het woonhuis. Vrijstaande rechter zijpuntgevel ter hoogte van de Kaaistraat, afgewerkt met fraaie sierankers en een venster op de bovenverdieping.

Voormalig bureel van de brouwerij, vierzijdige torenachtige uitbouw van slechts één travee diep, aangebouwd tegen de linkerzijgevel die niet zichtbaar is van de straat. Pittoresk gebouwtje daterend uit 1911 volgens kadastergegevens en toegankelijk via de binnenkoer en stilistisch aansluitend bij de vroegere bedrijfsgebouwen aan de straat.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Hoogstraat, nummer 1.
  • DE RAUW E., Zo leefde Hamme, Hamme, 1983, p. 19.