erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
85323
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85323

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Omgeving windmolen De Grote Napoleon
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen De Grote Napoleon met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achterin gelegen villa met ruime omringende tuin die aan de straat afgesloten is door een ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers en achteraan grenst aan de oude spoorwegbedding. Villa naar verluidt aanvankelijk privéwoning van textielfabrikant Rodriguez en gebouwd circa 1936 op de plaats van een tien jaar oudere woning (volgens kadasterarchief en akte in bezit van de huidige eigenaars). Voormalige ateliers ten noorden van de villa op een niet meer tot het domein behorend aanpalend perceel.

Charmant gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder snijdende zadeldaken (leien) in een eclectische stijl. T-vormige plattegrond met verspringende volumes. Overkragende puntgevels op consoles versierd met een vakwerkimitatie en decoratief metselwerk in visgraatverband. Parement van rode baksteen verlevendigd door de verwerking van imitatie-natuursteen voor de plint, de venster- en de deuromlijstingen. Voorts rechthoekige vensters, op de bovenverdieping uitgewerkt als een driezijdige erker, en een rondboogvormige voordeur.

Interieur

Oorspronkelijke indeling en aankleding deels gewijzigd en tijdens de inventarisatie in 2005 in renovatie. Salon aan de straatkant wel nog met authentieke glas-in-loodramen met de voorstelling van de een aantal Spaanse provincies en de naam van de bouwheer.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Gasmeterstraat

  • Is deel van
    Omgeving windmolen De Grote Napoleon


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85323 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.