• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen opklimmend tot midden 18de eeuw. De huidige aanleg is een overblijfsel van de opstelling in een vierhoek zoals weergegeven in het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776), toen een hofstede in bezit van Gillis de Vylder tegenover een herberg genaamd "Het Roosemaryntjen".

Het achterin gelegen alleenstaand boerenhuis bewaart oorspronkelijke bouwkenmerken. Zuidelijk gericht rechthoekig breedhuis van één bouwlaag bestaand uit zes traveeën met haardtravee, onder zadeldak met rode Vlaamse pannen. Binnenshuis gedateerd 1759 (inscriptie in spiegelschrift op moerbalk van westelijke kamer). Verankerde baksteenbouw waarvan de oorspronkelijke zandstenen kruiskozijnen, voordeur- en vensteromlijstingen deels vervangen of gecementeerd werden bij herstellingswerken, naar verluidt omstreeks 1947. Getraliede vensters deels met sponning, duimluiken en onder gekoppelde rollaagjes. Spiegelboogvormige voordeur in een bijgewerkte zandstenen omlijsting met imposten, sluitsteen en geprofileerde, gebogen druiplijst. Deurtravee verhoogd met een dakvenster eindigend op een gecementeerde top op schouderstukken en met overhoeks afgedekte pinakel. Dakvenster voorzien van een getoogd zoldervenster gevat in een gesinterde bakstenen omlijsting met oren en sponning. Rechter zijpuntgevel met vlechtingen. Linker zijgevel in vernieuwd metselwerk. Aanvankelijk kleinere achterkeuken vergroot tot een bredere achterbouw in de jaren 1930.

Interieur met structureel behouden indeling voorzien van gewelfde huiskelder op de noordwesthoek. Samengestelde balkenlaag waarvan sculpturaal bewerkte moerbalkuiteinden met voluut en rolstaaf. Drie Vlaamse open haarden waarvan twee gewijzigd in de 20ste eeuw; derde haard met geprofileerde houten haardlijst in zijkamer (westen) met oude rode tegelvloer.

Ten zuiden, aan de straat naast de erftoegang gelegen ingekorte rest van bakstenen dwarsschuur, naar verluidt tot begin jaren 1990 met strodak (nu een plat dak). Ten oosten, lange bakstenen stalvleugel onder golfplaten zadeldak naar verluidt opgericht in de jaren 1920 ter vervanging van de houten stallen. Erfgevel met traditioneel groen geverfde staldeuren onder brede, geknikte dakoverstek. Vergroot aan de achterzijde.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 20ste wijk, nummer 43.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena