erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85294
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85294

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Monumentaal burgerhuis in de rij. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in neoclassicistische stijl, stilistisch te dateren circa 1860 en kadastraal genoteerd in 1862. In 1979 in opdracht van dokter Jan De Bie achteraan vergroot en verbouwd tot polykliniek naar ontwerp van architect Jan Saeys (Hamme). Heden terug omgevormd tot woonhuis.

Beeldbepalende voorgevel verticaal geleed door verdiepte en fraai uitgewerkte lisenen met spiegelboogvormige spiegels in borstwering en fries. Bovenaan beëindigd door een aflijnend hoofdgestel met kroon- en tandlijst op rijkelijk versierde uitgelengde modillons. Karakteristieke en zeer kwalitatieve gevelafwerking van rode baksteen fel contrasterend met de vensteromlijstingen, lekdrempelconsooltjes en lijstje in zwart gesinterde baksteen. Cordon en plint in blauwe hardsteen. Ook de vormgeving van de muuropeningen, rechthoekig met afgeronde bovenhoeken, is stilistisch representatief voor de bouwperiode en stijl. Evenzo voor de veelvuldig toegepaste spiegelboogvorm, zoals onder meer in het smeedwerk boven de voordeur. Deze verdiepte vleugeldeur in neoclassicitische stijl is gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten aan een bordes van drie treden. Voorts linkerzijgevel met zoldervenster, rechterzijgevel beraapt.

Interieur. De traditionele binnenindeling met centrale gang, wenteltrap links achteraan en drie salons op de begane grond, én T-vormige plattegrond op de bovenverdieping is authentiek en behouden. De oorspronkelijke midden 19de-eeuwse aankleding is slechts gedeeltelijk bewaard, maar herbergt nog steeds fraaie marmeren schouwen in verschillende kleuren met typisch rolwerk én plafonds met rozetten en hollijsten in stucdecoratie. De gang is afgewerkt met pilasters met vrouwenhoofdjes, een medaillon met putti én paneeldecoratie en dateert ogenschijnlijk uit een jongere periode.

  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen De Ring, nr. 1.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85294 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.