Feestzaal van de Katholieke Kring

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante voormalige feestzaal van de "Katholieke Kring", heden gekend als "Ringtheater". Vanouds thuisbasis van de in 1892 opgerichte katholieke amateurtoneelvereniging "Voor God En Den Evenmensch".

Oorspronkelijk concertzaaltje van de aanpalende "Katholieke Kring" in 1897 afgebroken en vervangen door de huidige zaal die werd bekostigd door burgemeester Philip De Kepper en plechtig geopend op 8 mei 1898. Gebouw inwendig aangepast in 1903 (podium vergroot) en in 1921 (balkon toegevoegd). In opdracht van de eigenaar Parochiale Werken poortdoorrit links in 1961 overbouwd, verhoogd en verlengd naar ontwerp van architect Lucien Van Kerckhove (Lokeren). Blinde diepe baksteenbouw onder pannen zadeldak opgetrokken in een neotraditionele stijl, stilistisch aansluitend bij het neogotische gebouw van de "Katholieke Kring". Verzorgde straatpuntgevel gekenmerkt door een klimmende baksteenfries en een oculus met tegeltableau in de geveltop en begrenzende hoeklisenen aan weerszij van de voorgevel. Parement van rode baksteen afgewisseld met gesinterde banden en een fraaie cementtegelboord. Onderaan een zwart geschilderde gecementeerde plint met schijnvoegen. Toneelzaal toegankelijk via de overbouwde en verhoogde linker poortdoorrit onder plat dak. Verdiepte inkom onder een blind bovenlicht met toegevoegd opschrift met naam en wapenschild van de toneelvereniging.

Binnenin. Diepe ruimte voorheen met koepelgewelf, nu met een vlakke valse zoldering. Aankleding grotendeels uit het interbellum, zoals onder meer balkon, typische houten podiumomkadering, wandpilasters, lambrisering en charmante wandverlichting. Foyer achteraan onder het balkon.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen De Ring, nummer 1.
  • GYSSELS C., Kroniek van "Voor God En Den Evenmensch". Koninklijke Toneelvereniging Hamme 1892-1992, Zele, 1992.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena