erfgoedobject

Katholieke Kring en Jongens Patronage

bouwkundig element
ID
85291
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85291

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige "Katholieke Kring" en "Jongens Patronage", volgens hardstenen gevelopschrift, nu woning met café "De Katholieke Kring". Beeldbepalende baksteenbouw op straathoek met de Slangstraat, links palend aan het voormalige postgebouw en rechts aan het bijhorende "Ringtheater". Aanvankelijk bestemd als café met uitbaterswoning en vergader- en ontmoetingsplaats voor diverse katholieke culturele en politieke verenigingen uit Hamme.

Ruim gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met aflijnende houten kroonlijst met voluutvormige modillons, opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw in een neogotische stijl. Zeer evenwichtige gevelopbouw geritmeerd door verdiepte vensterpartijen met rondboogvormige vensters en twee uitspringende hoekrisalieten. Kwaliteitsvolle gevelafwerking bestaande uit rode baksteen afgewisseld met blauwe natuursteen (voor sokkel, doorlopende lekdrempels, lateien, banden, cordons, siersluitstenen en hoekkettingen). In elk zijrisaliet een fraaie voordeur onder een gedeeld bovenlicht in neogotische stijl met karakteristieke opgeklampte deur met ijzerbeslag en siersmeedwerk. Linkse deur verschaft toegang tot de grote gelagzaal op de begane grond en het trappenhuis in de lagere achterbouw. De rechtse deur verleent toegang tot de privévertrekken van de uitbater. Inwendig aangepast. De woning van de uitbater werd al in 1942 verruimd en in datzelfde jaar werd het café gemoderniseerd. De vloer werd vernieuwd, lambriseringen werden toegevoegd, panelen aan het plafond aangebracht en de meubels vernieuwd.

  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen De Ring, nummer 1.
  • GYSSELS C., Kroniek van “Voor God En Den Evenmensch”. Koninklijke Toneelvereniging Hamme 1892-1992, Zele, 1992.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Katholieke Kring en Jongens Patronage [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85291 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.