Moederhuis Koningin Astrid

Beschrijving

Voormalig "COO Moederhuis Koningin Astrid", heden administratief centrum van het OCMW. Voormalige kraaminrichting ingeplant op een perceel achter het hospitaal van Hamme, heden het Fabiolaziekenhuis dat deel uitmaakt van het AZ Nicolaas en toegankelijk is via de Hospitaalstraat nummer 24. De nieuwe materniteit werd in 1952 in opdracht van de COO (Commissie van Openbare Onderstand, het huidige OCMW) gebouwd op de plaats van de vroegere hospitaalboerderij naar een ontwerp van architect Emiel Van Couwenberghe en uitgevoerd door aannemer Emiel Bogaert. De plechtige opening vond plaats op 13 september 1952.

De vroegere kraaminrichting is een opmerkelijk één bouwlaag tellend gebouw van bijna 100 meter lang waarvan het hoofdvolume van dertien traveeën + twee poorttraveeën concaaf werd uitgewerkt en voorafgegaan door een klein ommuurd voortuintje. In een kleiner bijgebouw ten noorden bevond zich voorheen het bevallingskwartier dat omwille van hygiënische redenen van de hospitalisatie-afdeling was afgesloten. Het moederhuis, ontworpen in een landelijke villastijl, is door de wisselwerking van witbepleisterde gevels onder een steil schilddak met rode leipannen en kleine dakkapellen zeer beeldbepalend in het straatbeeld. Het oorspronkelijke openbare karakter van dit gebouw wordt onderstreept door de in een puntgevel hoger oplopende centrale inkompartij in de as van de nieuw aangelegde Koningin Astridlaan. De vroegere functie wordt voorts gevisualiseerd door een beeld getiteld "Moederweelde", dat de liefde tussen moeder en kind symboliseert naar ontwerp van de kunstenaar Karel Aubroeck (Temse), boven de rechthoekige voordeur. De binnenindeling werd in functie van de nieuwe bestemming volledig gewijzigd.

• DE RIJCKE E., Kroniek van een ziekenhuis: het hospitaal van Hamme, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, Jaarboek IX, 2001, p. 60-70.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena