Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Diep achterin gelegen vrijstaande tweegezinswoning van één bouwlaag. Voorheen het boerenhuis van een hoeve met losse bestanddelen, aldus weergegeven in het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) en er genoteerd als hofstede in 1775 bezit van Gillis Frans verbeke fs. judocus.

Langgerekte baksteenbouw van zeven traveeën, met de voorgevel naar de straat en het zuiden gerichte voorgevel, deels opklimmend tot begin 18de eeuw. Steil zadeldak met nieuwe pannen bekleding en vier dakkapellen, twee vernieuwde en twee linker toegevoegd. Verankerde lijstgevel voorzien van rechthoekige muuropeningen met gesinterde bakstenen posten; bij de renovatie vernieuwd houtwerk en onder meer toegevoegde hardstenen plint. In de voorgevel zijn nog elementen aanwezig (zoals een bouwnaad, verschillende ankers en vensteromlijstingen) die erop wijzen dat de twee woningen niet gelijktijdig werden opgericht. Rechter deel van vier traveeën binnenshuis gedateerd 1715, vertoont gevelankers met een hartmotief, muuropeningen met jongere posten en houten latei waarvan twee opkamervensters; naar verluidt bezat de vernieuwde rechter zijpuntgevel voorheen een aandak met vlechtingen. Vensterposten van de jongere linkerwoning met sponning en hardstenen onderdorpel gelegen in het gevelvlak. Geknikte dakoverstek met brede dakzool op uitgesneden consoles. Vergrote achterkeuken.

Rechter woning bewaart zichtbare interieurelementen van de originele bouw. Tweedelige huiskelder met gedrukte gebogen overwelving. Getoogde opkamerdeur aan hengsels, gevat in rechthoekige omlijsting van alternerend rode en gesinterde bakstenen. Ruime opkamer met rode vierkante vloertegels, brede open haard met bakstenen schouwwangen en houten haardlijst; samengestelde balkenlaag met bewerkte moerbalk op slof rustend op geprofileerde zandstenen consoles. Volgende inscriptie op de zijkant van de moerbalk: "ANNO 1715 O VAN HESE FRANCISCA VR(?)NNEIRE". Woonkamerdeur in gelijkaardige bakstenen omlijsting als de opkamerdeur. Brede centrale gang en woonkamer beide voorzien van tegellambrisering (begin 20ste eeuw) afgewerkt met decoratieve fries en boordsteen.

Naar verluidt voorheen met houten schuur aan de straat gesloopt bij verbreding van de straat. Stallen rechts op het voorerf uit midden 20ste eeuw.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 8ste wijk, nummer 8.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena