Hoeve Mulders

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Mulders

Beschrijving

Hoeve Mulders genaamd naar de familie die hier laatst een landbouwbedrijf uitbaatte. Teruggaand op een grote hofstede met losse bestanddelen volgens het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) in 1775 eigendom van Jan de Schoesitter. Westelijk en zuidwestelijk deel intussen afgesplitst en met meerdere huizen bebouwd.

Diep achterin gelegen bakstenen boerenhuis van één bouwlaag op T-vormige plattegrond, opklimmend tot de 18de eeuw. Deels beraapte en gecementeerde gevels; het achterste deel van de woning gewit op gepikte plint. Hoofdvolume van zes traveeën breed onder steil, pannen zadeldak. Naar de straat en het zuiden gerichte voorgevel, nu een gecementeerde verankerde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen waaronder twee opkamervensters rechts. In midden 20ste eeuw toegevoegde bakstenen deuromlijsting. Rechter zijgevel met oorspronkelijk voorkomen: vertoont twee gebogen getraliede keldervensters en in de verankerde geveltop met vlechtingen twee zoldervensters met sponning, houten latei en waarvan één met luik aan hengsels. Midden achter een lagere haakse achterbouw van drie traveeën met rondboogdeur.

Nog diverse kleinere aanbouwen met lessenaarsdak tegen het hoofdvolume. Zichtbaar behouden samengestelde balkenlaag waarvan versierde moerbalkuiteinden met wolfstandmotief. Aan de straat palende L-vormige vleugel met stallen en wagenhuis onder pannen zadeldaken, merendeels uit 20ste eeuw, volgens sporen van ouder metselwerk met resten van vroegere bedrijfsgebouwen.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 8ste wijk, nummer 17.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena