• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve naar verluidt genaamd "hoeve Stultjens", naar de familie die de hoeve in 1884 aankocht van de familie Vertongen en sindsdien in haar bezit hield. Volgens het kadasterarchief breidde de ameldonkmaker Albert Vertongen in 1836 de toen bestaande gebouwen met huis en stijfselmakerij uit door toevoeging van nieuwe constructies waarop het huidige gebouwenbestand wellicht nog teruggaat. Een lange aan de straat palende vleugel is echter nu verdwenen.

Langgerekt boerenhuis van één bouwlaag onder mank zadeldak, met sterk gewijzigd voorkomen door verbeteringswerken (midden 20ste eeuw). De neoclassicistisch getinte hardstenen voordeuromlijsting met kroonlijst en pilasters op neuten, typerend voor de eerste helft van de 19de eeuw, nu verdiept in het nieuwe gevelparement, getuigt mét het bouwvolume van de oude woningkern. Rechts opzij een haaks achter aansluitende lage, lange bakstenen stalvleugel. De erfgevel ervan vertoont een kenmerkende brede geknikte dakoverstek afgewerkt met golvende houten dakrand, evenals het overige houtwerk (lateien, luiken, staldeuren) in de voorgevel groen geverfd.

Schuin ingeplante vrijstaande dwarsschuur onder pannen zadeldak in verankerde baksteenbouw. Rechter zijpuntgevel met één rij keperboogvormige vlieggaten voor duiven; geveltop onder dakoverstek afgewerkt met houtwerk. Vijf traveeën brede voorgevel met centrale poort aan weerszij geflankeerd door in liggende ruitvorm gegroepeerde verluchtingsgaten. Geknikte dakoverstek op schoren en afgewerkt met houten dakrand.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena