Rotahoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rotahoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, ook gekend als Rotahoeve. Recent gerenoveerd bakstenen gebouwencomplex, teruggaand op een circa 1830 al bestaande hoeve met aan de straat gelegen grutterij van de familie Goossens (zie kadasterarchief); de toenmalige gebouwenconfiguratie was dezelfde als weergegeven in het land- en kaartenboek van Hamme van 1772-1776. Volgens kadastergegevens liet bloempelder P. Goossens de woning in 1848 herbouwen. De huidige aan de straatkant gelegen bedrijfsgebouwen dateren waarschijnlijk ook uit de 19de eeuw met een gelijkaardige inplanting als de voorgaande. Erftoegang met ijzeren toegangshek tussen beide bedrijfsgebouwen en tegenover het enigszins schuin ten opzichte van de straat ingeplante vrijstaande boerenhuis.

Boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak met zwarte Vlaamse pannen en een schouw van gesinterde bakstenen aan beide nokuiteinden. Voorgevel met symmetrische dubbelhuisopstand. Verankerde lijstgevel op kenmerkende wijze beperkt verrijkt met hardsteen, onder meer voor latei en lekdorpel van de hoge getraliede en beluikte vensters. Centrale voordeur benadrukt door een karakteristieke neoclassicistische hardstenen omlijsting met kroonlijst op pilasters. Geometrische tracering in het bovenlicht van de deur. Woning aan de achterzijde recent uitgebreid.

Bedrijfsgebouwen in baksteenbouw met pannen zadeldaken. De grote L-vormige vleugel links met dwarsschuur en stallen. Erfgevel met dakoverstek op houten schoren en golvende houten dakrand. Kleiner bedrijfsgebouw (wagenhuis?) rechts met blinde straatgevel op typische wijze voor landelijke bedrijfsarchitectuur geleed door lisenen. Midden op het voorerf: rond gemetst hondenhok met steil tentdak binnen rechthoekige hondenren met hekwerk.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 9de wijk, nummer 406.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena