Hof ter Biest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Biest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Biest

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen op een erf dat achteraan (ten zuiden) grenst aan een oude voetweg genaamd Buntweg.

Historiek

De hoeve zou opklimmen tot de 17de eeuw, het jaartal 1698 wordt in verband met de hoeve genoemd. In het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) is ter hoogte van hetzelfde perceel een hofstede weergegeven dat een huis en meerdere gebouwen omvatte los opgesteld rond het voorerf, deels overeenstemmend met de huidige aanleg van de overblijvende gebouwen. In 1775 bezit van Judocus Braem. Volgens het kadasterarchief werd de achterin gelegen woning in 1836 aan de achterzijde uitgebreid; toenmalig bezit van landbouwer B. Goossens. Een deel van de bedrijfsgebouwen op het voorerf zijn nu verdwenen.

Beschrijving

Midden op het erf ingeplant boerenburgerhuis met naar de straat (noord) gerichte voorgevel. Gerenoveerde verankerde bakstenen woning waarschijnlijk teruggaand op de oude huisstoel en in de opeenvolgende eeuwen hersteld. Rechthoekig breedhuis van zes traveeën onder pannen zadeldak voorzien van ijzeren klokkenstoel met windwijzertje. Rood gekleurde voorgevel met contrasterende gewitte knipvoegen en gewitte omlijste stenen kruiskozijnen met halve luiken, getraliede bovenlichten en ontlastingsboog van gesinterde bakstenen. Korfboogvormige voordeur gevat in een gewitte omlijsting met 18de-eeuws model en voorzien van roedeverdeling in het getraliede bovenlicht. Gewitte geprofileerde daklijst onder geknikte dakoverstek met golvende rood gekleurde houten dakrand. In de achtergevel zijn rond de muuropeningen gecementeerde omlijstingen aangebracht; de vensters bewaren een tussendorpel en tralies in de bovenlichten. Getralied kelderraam en opkamervenster in de linker zijpuntgevel. Grotendeels behouden binnenindeling met kelder en opkamer, samengestelde balkenlaag waaronder moerbalken met schoorgat. Enige oude binnendeuren en rode tegelvloeren.

Ten oosten op het voorerf gelegen bedrijfsgebouw in verankerde baksteenbouw van vijf traveeën met blinde achtergevel, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Erfgevel met alternerend rondbogige vensters en deuren onder gebogen bakstenen druiplijstje. Centraal een klimmend zolderlaadvenster en rechts een gevelhoge poort. Vlieggaten in de rechter zijpunttop.

Een aangepast voormalig bakhuisje in gewitte verankerde baksteenbouw vrijstaand naast de stallen.

Midden op het voorerf een gemetst vierkant hondenhok waarvan het afgeknotte tentdek bekroond is door een siervaas met bol. Achtererf met ijzeren hek geflankeerd door twee bomen.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van St Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 8ste wijk, nummer 96.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena