erfgoedobject

Fabrieksdirecteurswoning van touwslagerij Van Haute

bouwkundig element
ID
85263
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85263

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa, voormalige fabrieksdirecteurswoning daterend van 1929 (bouw vergund op 29.07.1929). De bouwheer Robert Van Haute volgde zijn vader Arthur op als directeur van de nu verdwenen touwslagerij Van Haute – Van Cauteren in de Geemstraat (zie nummer 40A).

Midden in omringende tuin ingeplante pittoreske villa in cottagestijl. Baksteenbouw van twee bouwlagen met verhoogde begane grond en onder overstekend schilddak (mechanische pannen) met brede dakkapellen. Karakteristiek voor dit courante villatype uit het interbellum is de verwerking van houtwerk zoals ter markering van de vensters met kleine roedeverdeling, de met wit pleisterwerk beklede bovenverdieping en de verlevendiging van het volume door verscheidene erkers en deurportieken. Driekwart ronde uitbouw onder tentdak (leipannen) op de rechter voorgevelhoek. Bredere linker venstertravee voorzien van over twee verdiepingen doorlopende trapezoïdale erker en opvallend bekroond door een uitkragende puntgevel in vakwerkbouw op decoratief uitgewerkte houten schoren. Centrale voordeur voorafgegaan door een brede open portiek met half schilddak (leipannen). Hardstenen gevelsteen rechts van de voordeur met opschrift: "RE-MAU-LU/ MAI 1929". Vermoedelijk is het eerste deel van het opschrift gevormd door de beginletters van namen waaronder van zijn in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde broers René en Maurice. Zijinkom (diensttoegang?) met opengewerkte smeedijzeren deur in rechter zijgevel, onder afdak op houten schoren.

Naast de rechter perceelsgrens en tegenover de villa: volgens plan van 1936 gebouwde alleenstaande garage. Rechthoekige baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen) met brede klimmende houten dakkapel. Gevels bovenaan afgewerkt met een boord imitatievakwerk in geschilderd pleisterwerk.

  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Bareelstraat.
  • DE WAELE A., Hamme: genealogisch repertorium 1626-1900, Deel 7, Hamme, s.d., p. 1249-1250.
  • VAN GEERT J., Het nest van de Wuiten, Hamme, 2007, p. 97-98.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fabrieksdirecteurswoning van touwslagerij Van Haute [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85263 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.