Rij arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij arbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeidershuizen

Beschrijving

Rij van vijf arbeidershuisjes met repeterend schema, deel uitmakend van een langere reeks van in totaal tien rijhuisjes opgericht in 1908-1909 (volgens kadasterarchief). Enkelhuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag met pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel met knipvoegen, geleed en verlevendigd door gele en gesinterde baksteen. Oorspronkelijk karakter van de eenheidsbebouwing enigszins verstoord door aanpassingen vooral van de begane grond. Enkel nummer 8 bewaart zijn oorspronkelijke muuropeningen. Aanpalende huizenrij nummers 12-20 door nieuwe parementen sterker gewijzigd.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

De gevel van nummer 6 werd inmiddels sterk gewijzigd met verlies van erfgoedwaarde. Ook de eenheid van het ensemble werd hierdoor verstoord.

Auteurs: Jacobs, Els