Nijverheidsgebouw met smidse van touwfabriek Le Lis

Beschrijving

Nijverheidsgebouw met smidse van touwfabriek Le Lis, heden lofts Le Lis. Groot voormalig industrieel gebouw, parallel aan de straat, stilistisch te dateren in de jaren 1920 maar pas kadastraal genoteerd in 1942.

Enige rest van de vroegere site Le Lis die zijn oorsprong vindt in de in 1858 door Karel en Theodore Vermeire opgerichte touwslagerij. Circa 1886 werd het bedrijf overgenomen door een familielid Philemond Vermeire – Van der Taelen die het in 1899 uitbreidde en ombouwde tot een stoomtouwslagerij. Na diens overlijden werd de zaak opgekocht door een buitenlandse maatschappij NV Le Lis, genoemd naar de Nederlandse stichter H. van der Lely, die voor een grote expansie en de uitbouw tot een elektrische touwfabriek, weverij en later ook staalkabelproducent met internationale allure zorgde. Dit bedrijf is heden gekend als Le Lis Bexcoropes NV en geherlocaliseerd op het industrieterrein Zwaarveld. Het vroegere nijverheidsgebouw wordt omgevormd tot horecazaak en appartementen.

Bakstenen volume van twee bouwlagen en negen + twee uitspringende hoektraptraveeën onder een schilddak (golfplaten) met grotendeels omlopende houten kroonlijst. Grote rechthoekige vensters op de benedenverdieping en vierkante op de bovenverdieping. Dito toegang met hardstenen omlijsting en opschrift "Lofts Le Lis" jongere toevoeging. Evenzo voor de twee hoekterassen en het centrale halfgebogen terras aan de zuidzijde van het gebouw. Volgens een oud werknemer werden de kelders aanvankelijk gebruikt als magazijn, de grote open ruimte op de begane grond als smidse en de bovenverdieping als eetzaal, douche- en vergaderruimte voor het personeel. De stookplaats en het rookkanaal van de smidse evenals de oorspronkelijke spantenconstructie zijn nog steeds ter plaatse en zullen in de nieuwe bestemming geïntegreerd worden.

• BUYSE S., De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en de 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de eeuw tot de 20ste eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1996-1997.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena