Architectenwoning Louis Van Wiele

Beschrijving

Eigen woning van architect Louis Van Wiele, vlakbij straathoek met de Stationsstraat en het Koning Albertplein. Merkwaardig gebouw met driehoekig grondplan ingeplant op dito perceel dat achteraan grensde aan het architectenbureau (eertijds gehuisvest in Koning Albertplein nummer 16). Bouwplan naar ontwerp van architect Louis Van Wiele (Hamme), evenals bouwmachtiging van 1962.

Enkelhuis uitgewerkt als bel-etage met inpandige garage op de begane grond en leefruimtes op de eerste verdieping. Typische jaren 1960-woning afleesbaar aan de gebruikte materialen en vormgeving zoals onder meer: het gevelparament van platte natuursteen in verschillende formaten, een deurkruk met keramische versiering, rechthoekige (erker)vensters en deur in benadrukt kader en een bijna gevelbrede liggende vensterband onder de overstekende dakrand. Ook het non-figuratief glas-in-lood-zijvenster links van de voordeur is karakteristiek voor deze bouwperiode.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Baantje, nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena