Huis Van Laere-Hauwaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Van Laere-Hauwaert

Beschrijving

Burgerhuis, volgens het gemeentearchief en gegevens van het kadaster in 1935 gebouwd door Désiré Huwaert als vergroting van het bestaande huis van de familie Huwaert–Suykens, naast het bedrijfsgebouw met ijzergieterij. Interbellumvoorgevel opgetrokken uit gele baksteen op een arduinen plint. Typisch metselwerk met diepe lintvoegen. Lijstgevel met één afgeronde bovenhoek onder overstekende houten gootlijst; poorttravee en erker bovenaan afgewerkt met zwarte daktegels. Rijhuis met twee bouwlagen waarvan twee traveeën onder diep schilddak (pannen) en de links aansluitende poorttravee onder plat dak. Tweeledig benedenvenster gedeeld door hoekig gemetste tussenstijl bekleed met zwarte faiencetegels en voorzien van bovenlicht met glasraampjes. Erboven een accentuerende gemetste erker met afgeronde hoeken en voorzien van tijdseigen vlaggenmast. Verdiepte deurportiek met één afgeronde dagkant. Beglaasde houten voordeur met geometriserend traliewerk.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Aartstraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena