Bedrijfsgebouw Hauwaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedrijfsgebouw Hauwaert

Beschrijving

Bedrijfsgebouw van de in 1902 door smid Cl. Huwaert-Suykens opgerichte stoomsmederij, later elektrische ijzergieterij en mechaniekmakerij van Désiré Huwaert. Bakstenen gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen, vooraan onder verspringende pannen zadeldaken en sheddaken achteraan. Gecementeerde plint in imitatiebreuksteen. Gebruik van gesinterde baksteen voor speklagen, ontlastingsboogjes en aflijnende daklijst. Getoogde muuropeningen, op de bovenverdieping gedeeltelijk gedicht voor het aanbrengen van een reclameband. De rechter deur werd deels gedicht na het inbrengen van een elektriciteitscabine. Originele poort in de linker travee onder ijzeren I-latei met rozetjes rustend op geprofileerde hardstenen consoles; geprofileerde hardstenen schamppalen. Bekronende spiegel omlijst door gesinterde baksteen. Sierankers op de borstwering. Getoogde benedenvensters met origineel schrijnwerk. Centrale poort toegevoegd volgens bouwvergunning van 1941.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Aartstraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena