Herenhuis Vertongen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Vertongen

Beschrijving

Voormalige herenwoning van Jacques Félicien Vertongen, burgemeester van Hamme van 1861 tot 1888. Gelegen naast de vroegere zoutziederij en stijfselfabriek van de familie Vertongen, aan de oever van de Durme. J.F. Vertongen richtte eveneens de scheepsbouwerij "Armature Vertongen" op, die echter stopgezet werd na zijn overlijden.

Neoclassicistisch herenhuis van acht traveeën breed en twee bouwlagen tellend onder zadeldak (pannen), volgens het kadasterarchief opgericht in 1862 door Ludovicus Vertongen op de plaats van een bestaande woning en zoutziederij. Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint. Twee vensterregisters gescheiden door puilijst. Rechthoekige muuropeningen met voor de bouwperiode typerende afgeronde bovenhoeken. Vensters met zesdelige houten raamkozijnen op arduinen lekdrempels, op de benedenverdieping voorzien van gewitte persiennes. Geaccentueerde voordeur gevat in een geprofileerde hardstenen deuromlijsting op neuten. Voorgevel afgelijnd door een hoofdgestel met gelede architraaflijst. Linker zijgevel deels beraapt.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena