Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Zuidkaai. Eclectische herberg van 1923, zie gevelsteen; twee + twee traveeën waartussen afgeschuinde hoektravee, hetzelfde jaar uitgebreid met een woonhuis van twee traveeën; naar ontwerp van C. Spriet (Izegem). Zijde Zuidkaai: lager aanpalende voormalige remise en paardenstal van vier traveeën. Contrasterend materiaalgebruik van rode baksteen op enigszins traditionele wijze verfraaid door witte sierbaksteen en arduin voor onder meer muurbanden, ontlastingsbogen en fries; houten kroonlijst op modillons. Typerende lisenen en met rondboogfries op consooltjes ter aflijning van de spaarvelden, aansluitend bij de eind 19de-eeuwse - begin 20ste-eeuwse architectuur. Voorts integratie van regionalistische elementen als de verhoogde tuitgevel boven de linker travee, zijde Zuidkaai en de trapgevel van de afgeschuinde hoektravee. Boogvensters, gekoppeld of opgevat als twee- of drielichten met bakstenen tussenstijl.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 38/ 1920-1922, 42/ 1923.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol