erfgoedobject

Melkfabriek Stassano Stabilac

bouwkundig element
ID
85233
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85233

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Melkfabriek Stassano Stabilac
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Melkfabriek
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige melkfabriek Stassano Stabilac, thans Kantoor van de Christelijke Mutualiteiten Meetjesland.

Oprichting op deze locatie van de leerlooierij Vermast met oudste gebouwen aan de Raamstraat, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1910, verbouwd en uitgebreid volgens bouwvergunning vanaf 1938 onder leiding van der Eeklose architect K. Van Cauwenberghe.

In 1938 werd de Eeklose "Maatschappij Melkindustrie" onder de naam Stabilac Stassano er opgericht met een gestatige uitbreiding tot 1976. Na de opname in de groep Comelco volgde een reorganisatie en degradeerde Eeklose vestiging tot een verdeeldepot, tot de definitieve stopzetting in 1990. Een deel van de gebouwen in binnenblok werd aangekocht door de Christelijke Mutualiteiten in 1992, gerenoveerd en herbestemd als kantoorruimtes onder leiding van architect Stéphane Beel tussen 1993 en 1996.

Voormalige zuivelfabriek, volgens het kadasterarchief van 1952. Functionele bakstenen en betonnen gebouwen met verspringende volumes en platte daken, met één, twee en drie bouwlagen gedomineerd door een imposante hoge vierkante toren. Behouden oorspronkelijke raamopeningen en metalen ramen. Centraal toegevoegde overbouwde inkom op betonnen loopbrug. De glas en stalen bovenbouw wordt ondersteund door vier vierkante betonnen pijlers.

  • Stadsarchief Eeklo, Bouwvergunningen.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Melkfabriek Stassano Stabilac [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85233 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.