• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve van het semigesloten type met voornamelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw daterende bedrijfsgebouwen en later vernieuwde woning, teruggaand op een oudere hoeve. Erf met voortuin aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk op bakstenen voet en tussen gemetste hekpijlers. Voetgangershek in de as van de voordeur en dubbel hek rechts met gekasseide oprit aan twee hogere vierkante bakstenen hekpijlers waarvan linker door inscriptie in baksteen 1860 gedateerd.

Grotendeels vrijstaand burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak van zwarte pannen met rest van vorstkam en bolornamenten op de hoeken. Volgens gegevens van het kadasterarchief gebouwd in 1937; naar verluidt naar plannen van architect Clement Lievens (Westrem), zoals de woningen Westremstraat nummer 69 en 71. Verzorgde baksteenarchitectuur met geaccentueerde, rood gekleurde lintvoegen en verwerking van hardsteen voor plint, stoep, dorpels en afwerking van het gebogen bakstenen balkon boven de deur. Dubbelhuis met asymmetrisch geplaatst deurrisaliet en ongelijke spaarvelden. Verdiepte deur met afgeronde bakstenen rechtstanden, rechte betonnen luifel en rechthoekig bovenlicht met glas in lood. Originele deur met deurlicht in gestructureerd glas met geometriserend traliewerk. Benedenvensters met originele schuiframen; bovenvensters met nieuw schrijnwerk. Rechter zijgevel met lage steekboogvormige kelderdeuren in de uitgespaarde rechthoekige portiek. Achterhuis met rest van het oude boerenhuis.

Grotendeels gekasseid onregelmatig binnenerf naast het woonhuis, met nieuwe bakstenen varkensstallen ten oosten, naar verluidt van 1947. Grote stalvleugel ten zuiden, voorheen op een steen 1853 gedateerd. Dwarsschuur met centrale poort en rijen verluchtingsspleten in het zuidwesten; houten duiventil met vlieggaten onder de dakoverstek. Schuin aansluitend vroeger bakhuis palend aan de straat, nu in gebruik als stal.