erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
85187
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85187

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met aan de straat (ten noordwesten), op de rooilijn vooruitspringende boerenwoning. Rechts aanpalend lager, L-vormig bedrijfsgebouw met brede poortdoorrit en stallen, grote hoge dwarsschuur ten zuidoosten op het achtererf. Als hoeve met losse bestanddelen opgetekend op de Ferrariskaart (1771-78). Vóór 1835 uitgebreid en geëvolueerd naar een aanleg overeenstemmend met de huidige. Volgens het kadasterarchief was de Gentse douairière d'Hane Steenhuyse in 1834 eigenaar van de hoeve, evenals van het nabij liggende "Hof te Voorde" en de hoeve Oudenhoek nummer 38.

Recent deels gerenoveerd bakstenen gebouwencomplex samengesteld uit bestanddelen van wisselende hoogte onder pannen zadeldaken rond brede rechthoekige binnenplaats. Met de rugzijde naar de straat gericht verankerd en witgekalkt boerenhuis van zes traveeën. Oude kern herkenbaar in linker zijpuntgevel aan zichtbare bouwnaad van uitbreiding naar de straat. Straatgevel met recente plint van hardsteenplaten; getraliede rechthoekige vensters met hardstenen dorpels en lateien, luikduimen en -wervels. Verbouwde erfgevel en aangepast interieur.

Achteruit wijkend poortgebouw rechts met gedicht voetgangersdeurtje links van brede korfboogpoort met enkele zandstenen hoekstenen. Aansluitend bedrijfsgebouw met haast blinde straatgevel voorzien van brede schuifpoort. Tussen beide voornoemde poorten: een houten, beglaasd gevelkapelletje met beeldje van de Heilige Antonius van Padua. Vier rijen verluchtingsspleten in de zijpuntgevel van de dwarsschuur. Een lage stalvleugel en muurtje met zijpoortje aan de noordoostzijde sluiten het binnenerf zijdelings af.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85187 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.