Lagere katholieke school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lagere katholieke school

Beschrijving

Voormalige lagere katholieke school van de zusters franciscanessen van Burst opgericht in 1921 (zie kadasterarchief) en later in de jaren 1920 uitgebreid, nu woning. Links van het klooster diverse schoolgebouwen gegroepeerd rondom vierkante geplaveide voormalige speelplaats. Gewitte bakstenen gebouwen van één bouwlaag met sierankers en op gepikte plint, onder zadeldaken (mechanische pannen). Achterin gelegen aanvankelijk schoolgebouw van 1921 van elf traveeën lang met ruime rechthoekige vensters (nieuw schrijnwerk) en aflijnende bakstenen tandlijsten. Hogere linker schoolvleugel met aan de straat palende zijpuntgevel voorzien van groot gepolychromeerd beeld van de Heilige Antonius van Padua in rondboognis van gesinterde baksteen en onder houten luifeltje; geprofileerde hardstenen sokkel met banderol en opschrift: "H. Antonius BVO". Rechts zijdelings tegen het kloosterhuis aanpalend gebouw van 1928 (mogelijk voormalige kapel?), met aan de straat een neogotisch getinte voorgevel. Puntgevel op schouderstukken gestut door versneden steunberen. Centrale spitsboogpoort en twee spitsboogvensters in de geveltop. Zijgevel met vier rechthoekige vensters en versneden steunberen. Voorts palen aan de speelplaats twee galerijen met overdekte speelplaats onder lessenaarsdak op slanke ijzeren zuiltjes.