Dorpscafé

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Massemen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Massemen

Beschrijving

Café, nu genaamd De Plaetse. Hoekgebouw met de Massemsesteenweg met voorgevel uitziend op het Dorpsplein.

Volgens het kadasterarchief deels teruggaand op bestaande bebouwing die in 1862 werd gereconstrueerd tot een breder pand aan het dorpsplein en lange haakse vleugel aan de steenweg; later nog meermaals aangepast onder meer in begin 20ste eeuw. Minstens sinds omstreeks 1900 een "estaminet" nadien met herhaaldelijk gewijzigde cafénaam. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met haakse vleugel van vier traveeën en twee bouwlagen aan de steenweg. Verankerd, gecementeerd en geschilderd parement met schijnvoegen op een grijs geschilderde plint; hardstenen luierik op de gevelhoek. Rechthoekige deur in vlakke, grijs geschilderde omlijsting met oren en rechthoekige vensters in geprofileerde grijs geschilderde omlijsting op hardstenen dorpels; nieuw schrijnwerk. Blind bovenvenster boven de deur. Aangepast venster in de eerste travee en in de zijpuntgevel. Zijvleugel met rechthoekige omlijste vensters, de meeste met oren.

• VAN HEDEN R., Massemen: van de Vurst tot de Kortenbos, Wetteren, 2007, p. 280.