Gemeenteschool van Massemen met schoolhuis

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met schoolhuis, tot de fusie ook gemeentehuis, nu gemeentelijke bibliotheek en tekenacademie.

Op de hoek met de Massemsesteenweg aan het dorpsplein van Massemen ingeplant bakstenen schoolgebouw. Volgens een gedenksteen onder het middenvenster opgericht in 1866 naar plannen van architect E. de Perre (Gent) en uitgevoerd door aannemer D. Tondeleir. Twee traveeën van de linkervleugel werden in 1956 gesloopt voor de wegverbreding van de steenweg. Langgestrekt gebouw van één en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, opgetrokken uit rode, oranje en gesinterde baksteen met verzorgde knipvoegen, op een plint van hardsteenplaten. Nu asymmetrische opbouw met links nog één travee, het vroegere schoolhuis van vijf traveeën en rechtervleugel van drie traveeën. Schoolhuis met gemarkeerd middenrisaliet van drie traveeën en twee bouwlagen, begrensd door lisenen en geflankeerd door twee deurtraveeën van één bouwlaag tussen lisenen en een getrapte muizentand ter aflijning van de spaarvelden. Bekronende aangepaste puntgevel met oculus boven het risaliet. Gepleisterde fries met opschrift: "Bibliotheek" onder de puilijst. Rechts aansluitende drie traveeën van de vroegere school met getrapte tandlijst onder de daklijst. Getoogde deuren en vensters onder waterlijst van gesinterde baksteen met afhangende uiteinden; benedenvensters op hardstenen dorpels, bovenvensters op doorgetrokken cordon. Deels behouden origineel schrijnwerk. Gecementeerde zij- en achtergevel.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, band 2, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 877-880.
  • DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 340, 342.
  • UYTTENDAELE R. CLINCKSPOOR J. & DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 272.
  • VAN HEDEN R., Massemen: van de Vurst tot de Kortenbos, Wetteren, 2007, p. 106-108.